Cum alegi cel mai bun espressor manual

0
201

De cate ori nu te-ai trezit dimineata si ai alergat spre bucatarie cu ochii lipiti de somn pentru ca primul lucru la care te gandesti este cafeaua? Probabil, se intampla in fiecare dimineata! Azi ne-am propus sa iti punem la indemana informatii cu privire la cum poti sa alegi cel mai bun espressor manual, pentru a te bucura de dimineti incepute asa cum trebuie, cu rasfat si in forta.

De ce sa investesti intr-un espressor manual?

In primul rand, pentru ca este o masina de facut cafea care asigura o savoare deosebita licorii pentru care ai facut o pasiune. In al doilea rand, pentru a te bucura de o doza buna de energie fara a face un efort considerabil.

Cand aduc in discutie un espressor de cafea manual, multi vorbesc si despre cele semiautomate, pe care le considera manuale pentru ca nu fac singure dozarea cafelei si alte chestii pe care un espressor automat le face. Numerosi specialisti barista considera ca espressorul semiautomat este cea mai buna varianta care se poate alege pentru acasa, pentru ca ofera un control complet al prepararii cafelei in functie de gust.

Cu toate acestea, daca facem referire strict la un espressor manual, se subintelege ca un astfel de model nu dispune de nicio componenta electrica sau electronica. Asadar, este in totalitate un aparat manual, o reala opera de arta pentru cunoscatori, cu un pret pe masura.  Practic, sa folosesti un espressor manual este o provocare, insa una cu stil. Necesita ceva munca si poate ca iti va lua timp sa inveti sa obtii cafeaua pe care ti-o doresti, dar merita!

Cum alegi cel mai bun espressor manual?

Raspunsul corect? In mod similar oricarui dispozitiv pe care il utilizezi in locuinta ta, tinand cont de cele mai importante criterii care fac diferenta:

Presiunea

Este un criteriu important pentru alegerea espressorului manual, deoarece asigura calitatea acestuia. In cazul acestui aparat, presiunea este exercitata prin coborarea levierului de care dispune care va actiona precum un piston. Acest proces il faci manual. De astfel, la un espressor manual, presiunea o faci tu prin apasarea pe levier in timpul extractiei, un aspect care nu intra in discutie la un aparat clasic care dispune de pompita.  Ai in vedere ca trebuie sa dozezi presiunea cu care apesi levierul in functie de forta pe care acesta o opune. 9-9,5 bari este presiunea minima potrivita pentru extragerea optima a aromei cafelei.

Capacitatea

Este un criteriu de care trebuie sa tii cont in functie de cati membri bautori de cafea are familia ta. In mod cert, daca stii ca in casa se consuma multa cafea, va trebui sa te orientezi catre un dispozitiv cu un rezervor mai mare. Un boiler pentru 8 cafele este suficient pentru un utilizator casnic normal, dar daca crezi ca nu va fi suficient, ai si optiunea de 16 cafele.

Trebuie sa retii ca la un aparat manual recipientul nu poate fi reumplut in timpul functionarii, pentru ca apa din acesta are mai mult de 100 de grade C. Prin urmare, inainte de a-i pune apa il lasi sa se raceasca putin, in caz contrar aburii foarte fierbinti te pot rani.

Dimineata sau, la modul general, atunci cand faci cafea, imediat dupa pornirea espressorului, ridica levierul la pozitia maxima, dar tine cont ca portafiltrul sa fie montat fara sita. Vei constata ca grupul se va incalzi mai repede, pentru ca dupa ce boilerul atinge temperatura optima de lucru, apa fierbinte o sa curga prin grup si prin portafiltru, ceea ce determina incalzirea rapida a acestora.

Portafiltrul

Am tot amintit de portafiltru, insa nu am spus ce este pana acum. In termeni simplificati este vorba despre recipientul acela cu maner in care se pune cafeaua. Ei bine, acesta nu trebuie sa fie foarte usor si nici manerul sau nu trebuie sa fie subtire si gol pe interior. Cea mai buna varianta este aceea cu cap din alama cromata si in interior cu o sita din metal. Nu recomandam in mod special portafiltrul cu arcuri care contine si plastic.

Functii

  • frotarea laptelui – daca iti place caffe latte, o astfel de functie este importanta pentru tine. Mai multe gauri pe capul tevii de aburi si un boiler mai mare ofera presiune si volum de abur. Ai in vedere ca exista si espressoare care dispun de accesoriu pentru frotare optima;
  • siguranta – protectia de supraincalzire este foarte importanta, in ideea in care daca pornesti espressorul si uiti sa pui apa in boiler, aparatul se opreste. Pe de alta parte, aburul fierbinte si piesele fierbinti ale dispozitivului pot sa te raneasca daca nu esti atent. Cauta un espressor prevazut cu mai multe sisteme de siguranta, care dispune de supape si leduri de avertizare, si vei preveni astfel de accidente;
  • manometrul – atentie, manometrul nu te ajuta sa dozezi forta pe care o aplici pe levier, ci presiunea aburului din boiler;
  • sistemul anti-calcar – util, daca la prepararea cafelei folosesti apa dura de la chiuveta. Functia de curatare a calciului previne depunerile care pot sa afecteze aparatul in timp.

Design

Espressoarele manuale sunt concepute, de regula, cu aspect retro functional sau aspect retro stilizat. Depinde de preferintele tale. Daca ne intrebi, cu mult mai importanta decat designul este functionarea aparatului, ori asta trebuie sa te intereseze in mod deosebit atunci cand faci achizitia.

Accesorii de care espressorul este sau nu insotit la vanzare, dar de care vei avea nevoie

  • tamperul – este acel dispozitiv care te ajuta sa presezi cafeaua macinata in portafiltru, inainte de a-l pune in aparat. Presarea este un proces important dintr-un motiv pe care il poti intui: in mod logic, presata fiind, cafeaua va opune rezistenta cand apa trece prin ea, ceea ce inseamna ca extractia va fi optima. Tamperul trebuie sa fie dintr-un material inoxidabil (evita plasticul) si sa acopere perfect suprafata portafiltrului;
  • cana din inox – cand te informezi, o poti gasi trecuta in textele de prezentare si sub numele de pitcher sau lattiera. Fara o astfel de cana nu vei putea sa prepari capuccino, pentru ca nu poti face acest lucru intr-o cana normala. Ca dimensiuni, de 350 ml ti-e potrivita daca stii ca nu sa prepari capuccino este prioritatea ta, dar daca lucrurile stau altfel, ai nevoie de o cana de 5-600 ml;
  • cantar cu zecimala – nu va insoti un espressor de cafea in pachetul de vanzare, insa este important sa-l ai pentru ca te ajuta sa cantaresti doar cantitatea de cafea de care ai nevoie, punand in rasnita cat ai nevoie si fara sa permiti sa se oxideze. Cantarele pentru bijuterii cu zecimale sunt potrivite pentru acest proces.
  • sitele – daca vezi ca sita de care espressorul vine insotit este prea mica si permite cafelei sa alunece prin ea, poti sa cumperi separat – iti recomandam La Marzocco, VST sau IMS.

Firma producatoare si garantia

Cauta sa cumperi un espressor manual produs de un brand cunoscut si apreciat pe piata de profil. Vei avea siguranta ca investesti intr-un produs bun. In ceea ce priveste magazinele, ti le recomandam pe cele online. Vei avea de unde sa alegi si, in plus, poti prinde si ceva reduceri.

Pe de alta parte, un espressor manual nu este ieftin, motiv pentru care iti recomandam sa fii atent si la termenul de garantie – cu cat mai mare, cu atat mai bine.

In concluzie…

In momentul in care decizi sa cumperi un espressor manual, nu te grabi. Nu este o investitie pe care sa o faci in fiecare zi si, mai mult, necesita sa te informezi corect. Ti-am pus la dispozitie sfaturi care te pot ajuta, de tine depinde cum le utilizezi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here